Aerul conditionat si bacteriile

Umiditatea specifica sezonului cald si temperaturile ridicate au transformat aparatele de aer conditionat in medii propice de dezvoltare a bacteriilor periculoase pentru sanatate, care produc tot mai multe imbolnaviri in fiecare an.

Bacteriile care pot fi transmise de aerul conditionat nu provoaca doar gripe obisnuite, ci pot fi cauza unor boli mult mai grave, precum legionieloza (febra legiunii sau boala legionarilor) si febra Pontiac.

Din acest motiv, este absolut necesar ca utilizatorii de aparate de aer conditionat sa isi curete dispozitivele in mod frecvent, pentru prevenirea contaminarii aerului cu bacterii periculoase.

Literatura de specialitate recomanda ozonificarea instalatiei de climatizare la sase luni sau cel putin o data pe an, inaintea sezonului cald.

single-1

In mediile inchise, bacteriile se dezvolta in general la nivelul apei statatoare, fie ca provine din condensul interior, grupurile sanitare nefunctionale sau alte surse de umiditate constanta.

Legionella este genul de bacterii cel mai des regasit in sistemele de aer conditionat. De asemenea, bacteriile din genul Micrococcus populeaza deseori sistemele de racire (in special atunci cand incaperile nu sunt suficient de bine ventilate), determinand aparitia de pneumonii, cu precadere in cazul persoanelor cu un sistem imunitar slabit.

Intrebari frecvente

Legioneloza este o boala infectioasa provocata de bacterii aerobe Gram-negative din genul Legionella, cele mai frecvente infectii fiind cauzate de Legionella pneumophila. Acest organism acvatic poate supravietui la temperaturi cuprinse intre 25 si 45 de grade Celsius, iar odata ce patrunde in organismul uman, poate sa aiba un impact mortal.

Cu toate ca legioneloza afecteaza in prima instanta plamanii, poate sa cauzeze ocazional infectii la nivelul ranilor corporale preexistente sau al altor regiuni corporale, inclusiv al inimii.

Febra Pontiac este cauzata tot de bacteriile din genul Legionella, insa reprezinta o forma mai usoara a infectiei respiratorii, asemanatoare unei gripe obisnuite provocate de virusul Influenza. Deseori, febra Pontiac este considerata a fi prima faza a legionelozei, care precede instalarea pneumoniei.

In literatura de specialitate se mentioneaza faptul ca ozonul este eficient impotriva acestei bacterii atat in aer cat si in sistemele de apa, cum ar fi turnurile de racire și conductele de transport apa potabila la robinet.

In functie de volumul incapariilor unde se afla unitatea interna a aerului conditionat, timpul de ozonificare poate varia de la 30 de minute pentru spatiile comune (apartamente,vile) la cateva ore (birouri open space, hale, etc).